BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Bartın’da nehir seviyesi, toprak nemi ve yağış miktarı ölçen sistem kuruluyor

Yayın Tarihi : 31/05/2024
Bartın Üniversitesinin (BARÜ) yürütücülüğündeki proje ile Bartın Çayı havzasında su seviyesi, toprak nemi ve yağış miktarını aynı anda ölçerek istasyonlara aktaran “Akıllı Taşkın Uyarı Sistemi” kuruluyor.

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) iklim değişikliğiyle birlikte Bartın’da yaşanan sel ve kuraklık risklerinin azaltılmasını hedeflediği “İklim Değişikliğine Uyum Stratejileri: Bartın’da Taşkın ve Su Kıtlığı Risklerinin Azaltılması” (BİRUS) Projesi kapsamında çalışmalar devam ediyor. Bartın Valiliği İl Özel İdaresi ile Bartın Belediyesinin proje ortağı olarak yer aldığı çalışmalarda Bartın Çayı Havzasının su döngüsündeki ani değişimlere olan uyumun güçlendirilmesi için akıllı sistemler kuruluyor.

Disiplinlerarası bir çalışma yürütülüyor

“Akıllı Taşkın Uyarı Sistemi” kurulumuyla ilgili saha çalışmaları kapsamında Arıt Çayı ve Gökırmak Çayı havzasında incelemeler yapıldı. BARÜ’den Doç. Dr. Ersin Alaybeyoğlu ve Dr. Öğr. Üyesi Ercan Gemici tarafından yürütülen çalışmalara İl Özel İdaresinden Erdem Koç, Saffet Yıldız ve Talha Berk Arıkan yer aldı. Muhtarların ve köy halkının da katılımıyla gerçekleştirilen çalışmaların ilk etabında görüş alışverişinde bulunuldu. Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) analizleri ve saha çalışmalarına göre istasyonların nihai konumları belirlenecek.

Veriler nesnelerin interneti (IoT) teknolojisiyle anlık aktarılacak

Nehirdeki su seviyesi, toprak nemi ve yağış miktarını aynı anda ölçen Akıllı Taşkın Uyarı Sistemi ile elde edilen veriler nesnelerin interneti (IoT) teknolojisi ile veri merkezine aktarılacak. Bu kapsamda BİRUS proje ekibinden Dr. Öğr. Üyesi Evrim Güler ve proje mühendisleri Arş. Gör. Furkan Ayaz ve Arş. Gör. Mehmet Safa Aydın, prototip olarak üretilen istasyonların elektrik-elektronik ve haberleşme ağının kurulumunu gerçekleştirdi. Böylece istasyonların donanım ve yazılım bileşenleri entegre edilerek veri toplama ve iletim sistemleri kuruldu.

“Şehrimiz ve bölgemiz için kritik öneme sahip çalışmalar yapılıyor”

İklim değişikliğine uyum ve dayanım konusunda yapılan çalışmaların önemine değinen BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “İstasyonlar tamamlandığında, Bartın Çayı havzası nehir seviyesi, toprak nemi ve yağış istasyonları ile donatılmış olacak. Veriler, taşkın erken uyarı sistemi için kritik öneme sahip olup, bölgedeki taşkın risklerinin etkin bir şekilde yönetilmesine katkı sağlayacak. Proje amaçları doğrultusunda atılan bu adımlar, taşkın erken uyarı sisteminin etkin bir şekilde kurulmasını ve olası taşkın risklerinin minimize edilmesini amaçlıyor” ifadelerini kullandı.

BİRUS Projesinde Taşkın Uyarı Sistemi ile birlikte haritalama, mobil gözlem platformu, yağmur suyu hasadı ve yeşil çatı çözümleri gibi başlıklardaki aktivitelerde eş zamanlı olarak devam ediyor.


Haber: Öğr. Gör. Dr. Mehmet Ceylan 

BARÜ İletişim Koordinatörlüğü

SON Haberler

  • BARÜ’de geleneksel bayramlaşma töreni gerçekleştirildi

  • BARÜ, Bartın’ın kültürel mirası ve değerlerini Bulgaristan’da tanıttı

  • Rektör Uzun’dan Kurban Bayramı mesajı

  • BARÜ, Bartın’ın ulaşım süreçlerine ‘akıllı ve sürdürülebilir’ çözümler üretecek

  • BARÜ, 2 alanda dünyada ilk 200, Türkiye’de ise ilk 3’te yer aldı

  • BARÜ’nün Amastris Antik Kenti kazıları ile geçmişin izleri günümüze taşınacak

  • BARÜ değişim programlarıyla uluslararası öğrencileri ağırlıyor

  • BARÜ “Engelsiz Erişim”de 49’uncu ödülünü aldı

  • BARÜ İslami İlimler Fakültesi için “Akreditasyon Belgesi Takdim Töreni” düzenlendi

  • Rektör Uzun, YKS’ye girecek öğrencilere başarılar diledi